Nakrmte svůj mozek

vlašský ořech

O důležitosti tréninku a co nejširšího využívání aktivity našeho mozku jsme psali již v minulém čísle. Stejně důležitou součástí péče o tento velmi důležitý orgán by měla být také pestrá a vyvážená strava. Je to stejné, jako, když se bavíme o kvalitních potravinách, potřebných pro zdraví. Existuje však vybraná skupina potravin, které umí dodat našemu mozku extra potřebné látky a pořádně ho „nakopnout“. Pojďme se podívat, které to jsou.

Borůvky jsou skvělým ovocem pro nastartování mozkové aktivity. Obsahují antokyany, látky se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. 

Borůvky, a zejména extrakt z nich, působí na hypotalamus a chrání naše paměťové buňky. Některé z antioxidantů, obsažených v borůvkách, se
v mozku hromadí a pomáhají zlepšit vzájemné působení mezi buňkami. 

Flavonoidy, obsažené v borůvkách také ve velkém množství, podporují zase regeneraci mozkových buněk a zlepšují paměť. Jak dlouhodobou, tak
i krátkodobou. Vysoký obsah antokyanů se netýká pouze borůvek.
Ve vyšším množství je najdeme také v áronii, ostružinách nebo v černém rybízu. 

Špenát bohatý na nitráty roztahuje cévy a tím umožňuje rychlejší přenos kyslíku do mozkových buněk. Oblíbené jídlo Pepka námořníka je i zdrojem kyseliny listové, která zlepšuje náladu. Proto ranní koktejl z jablka
a čerstvých špenátových listů, vypitý půl hodinky před snídaní, bude skvělým startem pro vaše mozkové pochody.

Léčivé účinky červené řepy rozhodně nejsou pohádkou. Tato kořenová zelenina oplývá bohatstvím minerálních, stopových prvků (zinek, železo, vápník, hořčík, selen) a vitaminů (C, H, skupiny B, provitaminu A). Vypijete-li po dobu jednoho měsíce 2x denně skleničku čerstvé šťávy před obědem
a večeří, dodáte skvělou výživu nervové soustavě.

Vlašské ořechy váš mozek doslova miluje. Vrásčité plody jsou nasycené omega-3 mastnými kyselinami, kyselinou listovou, hořčíkem, mědí 
a vitaminy B1 a B6. Váš nervový systém po nich poběží jako švýcarské hodinky.

Pro zpestření doporučujeme přidat také konzumaci mandlí, kešú či para ořechů. Pár kousků za den bohatě postačí. Také jedlé kaštany příroda nabila hodnotnými uhlovodany, po kterých nervové přenosy je pojedou jako 
po másle. Společně se skupinou vitaminu B, E, železem, hořčíkem a železem si tak váš mozek užije více výživy a kyslíku. 

Celý přehled potravin pro zvýšení aktivity mozku najdete v čísle 3/2020 My50+

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
  • Udělejte si svůj DEN

    Mezinárodní den žen, který každoročně připadá na 8. března, má kořeny v historii boje žen za rovnoprávnost. Je věnován především […]
  • Zelenina nepatří jen na talíř

    Pokud hledáte zajímavé nápady na květinové dekorace, potom zelenina ve spojení s květinami může být to pravé. Hlavně v období […]
  • Projekt FÚZIE Zuzany Mikulcové stojí za poslech

    Mezinárodní audiovizuální projekt Fúzie zpěvačky a skladatelky Zuzany Mikulcové pokračuje. Výjimečné multižánrové hudební spojení s Danem Bártou, Barbarou Mochovou, Larou Abou Hamdan, Petrem Lipou, […]
  • Provětrejte svoji skříň

    Že nám bylo nedávno 50? A co to znamená? Máme snad striktně probrat skříň a přestat najednou nosit věci, které […]
  • Vlasy a menopauza

    Menopauza se na kvalitě vlasů může citelně podílet. V tomto období je důležité o vlasy pečovat o něco víc. V […]