fbpx

Zmrzlinové opojení

zmrzlina na šedém mramorovém stole¨

První zmrzlinové osvěžení si  prý dopřávali už ve starověkém  Řecku 
a Římě. Neznali  zmrzlinu v podobě jako my  dnes, ale holdovali dezertům ve  formě ledu či sněhu s medem,  plátky pomeranče nebo citronu.  Také 
Číně nacházíme první  zmínky opodobných  specialitách už z období 
před  5000 lety.

Velkými příznivci zmrzliny byli  prý také Alexandr Veliký (4.  století př.n.l.). a stejně tak i  římský císař Claudius Caesar  (1.st. př.n.l.) Ten, aby si mohl  dopřávat ledové osvěžení  ochucené ovocnými šťávami,  posílal si
pro sníh do hor rychlé  posly.

“Zmrzlina je kondenzované štěstí“.

Jessie Lane Adams, spisovatelka

O původu zmrzliny, jak ji známe  dnes, se můžeme pouze  dohadovat. Jednou z verzí je, že  zmrzlinu náhodně objevili  mongolští pastevci, kteří si  připravovali různé ochucené  nápoje z jačího a kozího mléka.

Ty, vlivem chladného počasí  často zmrzly a vytvořily  mraženou pochoutku. Jestli je  to pravda nebo ne, to už těžko  zjistíme.O něco konkrétnější je  informace, že zmrzlinu,  respektive recept na zhotovení,  
do Evropy přivezl ze svých cest  ve 13.století cestovatel a  dobrodruh Marco Polo.

Než se však recept vyvinul do  finální podoby, jak jej známe  dnes, trvalo mu to další tři  století. Alespoň podle  odborníků na historii.

Ještě v 16. století však byla tato  pochoutka pouze výsadou  bohatých vrstev a šlechty.Dokonce ještě o dalších sto let  později, kdy se už objevuje,  jako nabídka v první pařížské  kavárně, je stále pro většinuobyvatel nedostupná a mohou si  ji dovolit pouze bohatí.

Dostupnou pro všechny vrstvy se  zmrzlina stala až v polovině  19.století. Tehdy se v Americe začali objevovat první specializovaní výrobci 
a zmrzlinářství nabralo  obrátky.Začala se vyrábět ve velkém astala se běžnou součástí života  Američanů. Dokonce prý jiběhem druhé světové války  američtí důstojníci údajně  využívali jako nástroj pro  zlepšování morálky mužstva.

Po skončení války se Amerika,  díky rozmachu tohoto odvětví,  mohla chlubit prvenstvím ve  výrobě i spotřebě zmrzliny. Dlouhou dobu si své prvenství držela, ale dnes už jí necelých 21  litrů zmrzliny na osobu a rok  nestačí. Největší jedlíci zmrzliny  jsou na Novém Zélandu, kde v  loňském roce snědl každý  obyvatel tohoto ostrova více jak  28 litrů zmrzliny
za rok! To je  sedmkrát více než sníme my.

Chcete se dozvědět o zmrzlině ještě víc? Čtěte v čísle 2/2020 My50+

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
  • Životopis – jak na něj

    Životopis je vaše vstupenka na pracovní pohovor. Je to sumář  vašeho vzdělání, zkušeností, schopností a dovedností. Je to podklad, který zasíláte personalistovi, pokud se u něj hlásíte  na volnou pracovní pozici. Je to vaše vizitka, skrze kterou se snažíte zaujmout, abyste ukázala, že  se na vypsanou pozici hodíte. Na základě vašeho životopisu se  personalista rozhoduje, zda vás  pozve k pracovnímu pohovoru nebo  dá přednost jinému kandidátovi. Co by mělo být součástí životopisu? V první části uveďte své osobní a kontaktní  údaje, jméno a příjmení, telefon a email. Emailová adresa by měla být reprezentativní,  například vaše jméno a příjmení apod. Vyhněte se nevzhledně vyhlížejícím adresám, jako jsou  zdrobněliny jmen. Druhou část životopisu můžete
  • Feng Shui jako objednávka

    Feng Shui, možná záhadná slova, která v posledních letech slýcháme často. Ale co za nimi opravdu je? Většina lidí, když už ta slova zná, představí si, že jde  o interierový design. Někteří ta slova možná spojí s nějakou čínskou naukou o prostoru. Ano, možná bychom to tak z části říct mohli, ale bylo by to hodně  málo. Feng Shui jedaleko hlubší. Může vás pohltit studiem a praxí na celý život. Nebo můžete jen jednoduše používat principy, které vám pomohou žít to,co jste si vždy přáli. Feng Shui není jen práce  s prostorem „Změna, to je to správné slovo, které pro mne  vyjadřuje Feng Shui. Jakoukoliv proměnou v našem bytě můžeme odstartovat změny v našich životech. A popravdě,
  • Černovlásky po padesátce

    Jsou vtipné. Jsou inspirativní. Jsou plné energie. A jsou krásné. Černovlásky po padesátce v podání  dvou chytrých žen – Marie Petrovové a Šárky Morávkové. Ve svých podcastech se potkávají se  zajímavými hosty, kteří mají co říci. A nejen ženám naší generace. Byla to pro mě čest,
  • 5 největších zdravotních omylů, když je vám 50+

    Cítíte se skvěle a vypadáte úžasně?A říkáte si proč se zabývat některými záležitostmi kolem svého zdraví?Důvod je prostý. Střední věk přináší ženám soubor určitých změn
  • Brýlové obruby

    Výběr správné obruby není jen věcí osobního vkusu optika a nebo zákazníka. Měla by to být souhra více faktorů, jako je účel použití brýlí, doba