Nedávno jsem sdílela na mém Instagramu ve Stories fotografii mého oběda. A protože jste si přály recept, tak tady je.
Nejprve upečeme základ pro tuhle dobrotu.
- 1 lilek střední velikosti
- olivový olej
- sůl, pepř
Lilek podélně rozpůlíme a nožem uvnitř každé poloviny nařežeme křížem do čtverečků nebo obdélníčků, kosočtverců… jak se vám to povede. Pořádně pokapeme olejem, osolíme a opepříme a všechno vetřeme i do mezer mezi řezy. Dáme péct do rozehřáté trouby na 200 stupňů tak na 30-35 minut.
Mezitím si připravíme zeleninovou vrstvu, která přijde navrch.
- 1 nakrájená cibule
- 1/4 květáku, rozebraného na malé růžičky
- tempeh
- půl plechovky rajčat
- olej
- kurkuma
- garam masala / můžete dát vaši oblíbenou směs koření
- sůl, pepř
Cibuli zlehka opečeme na oleji, potom přidáme tempeh nakrájený na malé kostičky a opečeme. Když je vše pěkně zlatavé, přidáme květák, koření, rajčata a podle potřeby trochu podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Potom odkryjeme a necháme směs trochu zredukovat.
Krém z fazolí jako důležitá součást receptu
K dokonalosti celého receptu ještě budeme potřebovat krém z bílých fazolí. Já měla doma uvařené velké bílé fazole, které jsem použila. Můžete ale vzít i ty z plechovky.
- 1 plechovka bílých fazolí
- lžička tahini
- lžička citronové šťávy
- lžíce olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl, pepř
- voda
Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme na hladkou pastu. Vodu přidávejte postupně, abyste neměli hmotu moc řídkou.
A teď už jen spojit všechno dohromady
Jakmile je lilek upečený, můžete servírovat. Položte polovinu na talíř, na to přijde pořádná vrstva fazolového krému a potom zeleninová směs z pánve. Už zbývá jen tuhle dobrotu vyladit… posypte ji nakrájeným avokádem, to dodá vašemu tělu zdravé tuky, přidejte semínka (já jsem použila dýňová a černý sezam) a jako poslední tečka nahoru přijde kousek zelené petrželky.
Není to tak složitý recept, co říkáte?
Ať vám chutná!