Jeřabiny – bobule plné magie

Když začnou červenat jeřabiny, je to neklamná známka toho, že se léto přehouplo do své druhé poloviny. Drobné červené korálky zdobí stromy podél cest a na okrajích luk. Jsou krásným materiálem pro dekorování našeho domova. Umí však mnohem víc. Jsou využitelné v léčitelství, kuchyni nebo i v magii.

Jak použít jeřabiny v léčitelství

V lidovém léčitelství se využívají především pro svůj projímavý a diuretický účinek. Dále při zvýšeném krevním tlaku, jako vhodný pomocný detoxikační prostředek na podporu jaterních a ledvinových funkcí a dokonce při různých srdečních chorobách. Působí také proti nachlazení, revmatismu a dně. Jeřáb obecný je zdrojem vitamínu C. Používá se také jako prostředek snižující vysoký krevní tlak, při sklerotických obtížích a při poruchách štítné žlázy.

Obezřetnost především

Jeřabiny mohou být nebezpečné, pokud se s nimi nezachází správně. V syrovém stavu obsahují toxickou kyselinu parasorbovou. Nadměrná konzumace syrových plodů může vyvolat nevolnost a zvracení. Po uvaření nebo zmrazení se kyselina parasorbová přemění na neškodnou kyselinu sorbovou, která je stravitelná a bezpečná pro konzumaci. Jeřabiny obsahují také antokyany, taniny, polyfenolové sloučeniny a flavonoidy, včetně kvercetinu a rutinu. 

Čas sběru

Někdy koncem srpna nebo začátkem září je na sběr červených bobulí jeřabin nejlepší čas. Pokud je sbíráte příliš brzy, bobule ještě nebudou zralé. A při pozdním sběru vás ptáci mohou předběhnout. Plody jeřábu jsou spíše kyselé s mírnou hořkostí. Platí pro ně stejné pravidlo, jako u mnoha lesních plodů. Hořká, svíravá chuť se po mrazu zlepší, což pomáhá sladší chuti ovoce.

Jeřabiny v magii

Jeřáb je nádherný a tajuplný strom. Patří k jedněm z nejuctívanějších stromů v celé severozápadní Evropě. Předstihl dokonce i takové stálice jako jsou dub nebo buk. Jeřáb má silnou ochrannou moc, zvláště proti čarování. Tím, že čistí naši krev, očišťuje zároveň naši duši a naše postoje, negativní myšlenky a destruktivní vzory chování. Silněji nás pojuje s naším vyšším já a je zdrojem naší autentické inspirace. To, že jsme spojeni sami se sebou, nás ochraňuje před náchylností k důsledkům čarování.

jeřabiny na černém pozadí

Zvláštní magická síla se připisovala plodům, které mají podle keltských pověstí mj. schopnost prodloužit život. Na severu Velké Británie se větévky jeřábu přivazovaly jako ochrana nad chlévy i domy. Z jeřábu trhaného na svátek Beltane (1.května) se vyráběl mocný ochranný amulet v podobě rovnoramenného kříže svázaného červenou nití, který měl za úkol chránit domov.

Sušené plody a listy se pálily při obřadech k přivolávání duchů, které bylo nutné požádat o pomoc. Pálily se ale také z důvodu odstraňování negativních myšlenek.


Energie jeřabin

Energie jeřabin vám pomůže posílit sílu vůle a sebevědomí. V případě, že jste na něčem závislí, pomůže vám se z této závislosti vymanit. Jeřáb je označován jako strom šamanů, a kdo ho používá, může snadno navázat kontakt s duchy. Dokáže také ochraňovat před zlými kouzly a blesky.

Jeřabinové dobroty

Jeřabinová, jablečná a dýňová polévka ochucená rozmarýnem a pobřežním pelyňkem

INGREDIENCE:

½ hrnku jeřabin
4 střední jablka zbavená jádřinců a nakrájená nahrubo na kostičky
400 g dýňového pyré
2 lžíce másla
1 malá cibule, nakrájená na kostičky
¼ hrnku hnědého cukru
½ hrnku husté smetany
2-4 hrnky zeleninového vývaru
½ hrnku jablečného pyré
mletý bílý pepř
rozmarýn
šalvěj
sůl, muškátový oříšek

POSTUP:

Zahřejte velký hrnec na střední teplotu. Přidejte máslo, cibuli nakrájenou na kostičky, jeřabiny, jablka a sůl a opékejte asi 10 minut, až cibule zesklovatí.
Přidejte vývar, jablečný protlak, bílý pepř, šalvěj a muškátový oříšek. Přiveďte k varu a vařte, dokud jeřabiny a jablka nezměknou.
Přidejte dýňové pyré a hnědý cukr a vařte 10 – 15 minut na středním plameni. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
Polévku rozmixujte do hladké konzistence.
Vraťte do hrnce a přidejte smetanu. Ještě mírně prohřejte a podávejte.

Zdroj

Jeřabinovo-jablečné želé

džem

INGREDIENCE:

Fáze 1:
1 kg jeřabin
700 g nakrájených jablek
šťáva z jednoho citronu

Fáze 2:
3 l přecezené jeřabinové a jablečné šťávy
1,4 kg cukru


POSTUP:

Jeřabiny, nakrájená jablka a citronovou šťávu dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou, dokud nebudou bobule a jablka ponořená.
Dejte hrnec na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Pokračujte v vaření asi půl hodiny. Jeřabiny by mezitím měly trochu vyblednout. Vypněte, přikryjte a nechte asi hodinu částečně vychladnout.

Směs želé a jablek nalijte do mušelínového sáčku, pevně uvažte a zavěste přes noc, aby vytekla všechna tekutina. Na závěr sáček pořádně zmáčkněte, abyste vytlačili poslední zbytky tekutiny.
Nezapomeňte odměřit tekutinu odměrkou, a nalijte ji do velkého hrnce. Přidejte požadované množství cukru a
přiveďte k varu.

V průběhu vaření sbírejte z povrchu pěnu. Když želé dostatečně želíruje, naplňte do umytých a sterilizovaných sklenic. Pečlivě uzavřete.


Zdroje: magica.cz, jitrnizeme.cz

About The Author

You May Also Like