- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 120 g chlazeného másla
- asi 5 lžic studené vody
- sůl
- Náplň
- 1 dýně hokkaido
- 1 cibule
- 100g sýra Niva
- 250ml smetany
- 3 vejce
- tymiánsůl, pepř
- Na těsto stačí smíchat hladkou mouku s pokrájeným studeným máslem. Vytvoříme drobenku, přidáme sůl a studenou vodu. Připravené hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme ho v lednici odpočívat minimálně hodinu
2. Dýni omyjeme, vydlabeme vnitřek se semínky a pokrájíme jí na větší kousky. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme dýni, osolíme, opepříme a restujeme do té doby, než dýně nezměkne.
3. Odstavíme pánev a dýni zalijeme směsí ze smetany a rozmíchaných vajíček. Přidáme tymián a nastrouhanou nivu. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a přemístíme ho do formy. Takto připravené těsto ve formě na několika místech propíchneme vidličkou, na těsto položíme pečící papír a dno zasypeme luštěninami. Dáme do trouby a pečeme 10 minut.
4. Po deseti minutách formu vyndáme, odstraníme luštěniny a pečící papír a nalijeme do těsta dýňovou náplň. Pečeme dalších 30 minut. Koláč necháme vychladnout a poté servírujeme.
Recepty na:
dýňové rizoto
dýňový hummous
dýňové lasagne
dýňový koláč
najdete v listopadovém čísle My50+, 11/2021
Na veškerá vydání časopisu My50+ se vztahuje zákaz kopírování a svévolného šíření na základě Zákona 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). Porušení tohoto zákazu podléhá trestnímu řízení.