Recept: Pečený lilek s krémem z bílých fazolí, tempehem a zeleninou

Nedávno jsem sdílela na mém Instagramu ve Stories fotografii mého oběda. A protože jste si přály recept, tak tady je.

Nejprve upečeme základ pro tuhle dobrotu.

  • 1 lilek střední velikosti
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Lilek podélně rozpůlíme a nožem uvnitř každé poloviny nařežeme křížem do čtverečků nebo obdélníčků, kosočtverců… jak se vám to povede. Pořádně pokapeme olejem, osolíme a opepříme a všechno vetřeme i do mezer mezi řezy. Dáme péct do rozehřáté trouby na 200 stupňů tak na 30-35 minut.

recept na plněný lilek v detailu

Mezitím si připravíme zeleninovou vrstvu, která přijde navrch.

  • 1 nakrájená cibule
  • 1/4 květáku, rozebraného na malé růžičky
  • tempeh
  • půl plechovky rajčat
  • olej
  • kurkuma
  • garam masala / můžete dát vaši oblíbenou směs koření
  • sůl, pepř

Cibuli zlehka opečeme na oleji, potom přidáme tempeh nakrájený na malé kostičky a opečeme. Když je vše pěkně zlatavé, přidáme květák, koření, rajčata a podle potřeby trochu podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Potom odkryjeme a necháme směs trochu zredukovat.

Krém z fazolí jako důležitá součást receptu

K dokonalosti celého receptu ještě budeme potřebovat krém z bílých fazolí. Já měla doma uvařené velké bílé fazole, které jsem použila. Můžete ale vzít i ty z plechovky.

  • 1 plechovka bílých fazolí
  • lžička tahini
  • lžička citronové šťávy
  • lžíce olivového oleje
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • voda

Všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme na hladkou pastu. Vodu přidávejte postupně, abyste neměli hmotu moc řídkou.

A teď už jen spojit všechno dohromady

Jakmile je lilek upečený, můžete servírovat. Položte polovinu na talíř, na to přijde pořádná vrstva fazolového krému a potom zeleninová směs z pánve. Už zbývá jen tuhle dobrotu vyladit… posypte ji nakrájeným avokádem, to dodá vašemu tělu zdravé tuky, přidejte semínka (já jsem použila dýňová a černý sezam) a jako poslední tečka nahoru přijde kousek zelené petrželky.

Není to tak složitý recept, co říkáte?
Ať vám chutná!

About The Author

You May Also Like

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *