dýňový humus
- 1 malá dýně
- 2 stroužky česneku
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce tahini pasty
- olivový olej
- 1 plechovka cizrny
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
1/Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2/Dýni seřízněte zhruba v jedné třetině. Vyndejte všechna semínka a dužinu vydlabejte.
3/Dužinu smíchejte s olejem a prolisovaným česnekem. Pečte asi 45 minut. Potom nechte vychladnout.
4/Vychladlou směs z trouby vložte do mixéru spolu s olejem a česnekem z výpeku. Přidejte citronovou šťávu, tahini pastu a cizrnu. Osolte, ochuťte pepřem a dle potřeby ještě přidejte trochu olivového oleje. Umixujte na hladkou pastu.
5/Hotovou pastu přeložte do vydlabaného korpusu dýně. Servírujte s kousky zeleniny nebo kousky bagety.
krémové dýňové kuře
- 1 menší kuře o velikosti
- asi 1,5kg
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- 25 g másla
- 1 malá cibule
- 300 g dýně
- 200 g lišek nebo jiných hub
- 20 g sušených hub
- 250 ml 33% smetany
1/Sušené houby namočte do horké vody na 30 minut. Kuře naporcujte a zprudka opečte na pánvi. Potom přeneste do vyššího kastrolu. Troubu předehřejte na 180 st.
2/Na střední pánvi rozehřejte máslo. Cibuli nakrájejte najemno a spolu s jednou lžicí soli osmahněte na rozpuštěném másle dozlatova.
3/Namočené houby vyndejte z vody, osušte. a nakrájejte nadrobno. Vodu zatím nevylévejte.
4/Přidejte nakrájené a namočené houby spolu s kousky dýně do pánve k cibuli. Restujte asi 5 minut. Přidejte čerstvé houby a za častého míchání ještě 5 minut poduste.
5/ Přidejte smetanu a 5 lžic vody z hub. Povařte ještě 10-15 minut. Mírně zredukovanou směs nalijte na porce kuřete a vložte do trouby.
6/ Pečte zakryté asi 40 minut. Přidejte trochu vody a ještě nechte dopéct v odkrytém pekáči asi 20 minut. Podávejte s chlebem nebo rýží.
My50+ 4/2020