Recepty z dýní netradičně

dýňový humus

  • 1 malá dýně
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 lžíce tahini pasty
  • olivový olej
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika

1/Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. 

2/Dýni seřízněte zhruba v jedné třetině. Vyndejte všechna semínka a dužinu vydlabejte.

3/Dužinu smíchejte s olejem a prolisovaným česnekem. Pečte asi 45 minut. Potom nechte vychladnout.

4/Vychladlou směs z trouby vložte do mixéru spolu s olejem a česnekem z výpeku. Přidejte citronovou šťávu, tahini pastu a cizrnu. Osolte, ochuťte pepřem a dle potřeby ještě přidejte trochu olivového oleje. Umixujte na hladkou pastu. 

5/Hotovou pastu přeložte do vydlabaného korpusu dýně. Servírujte s kousky zeleniny nebo  kousky bagety.

krémové dýňové kuře

  • 1 menší kuře o velikosti 
  • asi 1,5kg
  •  1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 25 g másla
  • 1 malá cibule
  • 300 g dýně
  • 200 g lišek nebo jiných hub
  • 20 g sušených hub
  • 250 ml 33% smetany

1/Sušené houby namočte do horké vody na 30 minut. Kuře naporcujte a zprudka opečte na pánvi. Potom přeneste do vyššího kastrolu. Troubu předehřejte na 180 st.

2/Na střední pánvi rozehřejte máslo. Cibuli nakrájejte najemno a spolu s jednou lžicí soli osmahněte na rozpuštěném másle dozlatova.

3/Namočené houby vyndejte z vody, osušte. a nakrájejte nadrobno. Vodu zatím nevylévejte.

4/Přidejte nakrájené a namočené houby spolu s kousky dýně do pánve k cibuli. Restujte asi 5 minut. Přidejte čerstvé houby a za častého míchání ještě 5 minut poduste. 

5/ Přidejte smetanu a 5 lžic vody z hub. Povařte ještě 10-15 minut. Mírně zredukovanou směs nalijte na porce kuřete a vložte do trouby.

6/ Pečte zakryté asi 40 minut. Přidejte trochu vody a ještě nechte dopéct v odkrytém pekáči asi 20 minut. Podávejte s chlebem nebo rýží.


My50+ 4/2020

About The Author

You May Also Like

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *