O mozek se musíme starat. O důležitosti jeho tréninku a co nejširšího využívání jeho aktivity pro jeho správné fungování, není pochyb. Stejně důležitou součástí péče o tento velmi důležitý orgán by měla být také pestrá a vyvážená strava. Je to stejné, jako, když se bavíme o kvalitních potravinách, potřebných pro zdraví. Existuje však vybraná skupina potravin, které umí dodat našemu mozku extra potřebné látky a pořádně ho „nakopnout“. Pojďme se podívat, které to jsou.
1/BORŮVKY
Borůvky jsou skvělým ovocem pro nastartování mozkové aktivity. Obsahují antokyany, látky se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky.
Borůvky, a zejména extrakt z nich, působí na hypotalamus a chrání naše paměťové buňky. Některé z antioxidantů, obsažených v borůvkách, se
v mozku hromadí a pomáhají zlepšit vzájemné působení mezi buňkami.
Flavonoidy, obsažené v borůvkách také ve velkém množství, podporují zase regeneraci mozkových buněk a zlepšují paměť. Jak dlouhodobou, tak
i krátkodobou. Vysoký obsah antokyanů se netýká pouze borůvek.
Ve vyšším množství je najdeme také v áronii, ostružinách nebo v černém rybízu.
2/ŠPENÁT
Špenát bohatý na nitráty roztahuje cévy a tím umožňuje rychlejší přenos kyslíku do mozkových buněk. Oblíbené jídlo Pepka námořníka je i zdrojem kyseliny listové, která zlepšuje náladu. Proto ranní koktejl z jablka
a čerstvých špenátových listů, vypitý půl hodinky před snídaní, bude skvělým startem pro vaše mozkové pochody.
3/ČERVENÁ ŘEPA
Léčivé účinky červené řepy rozhodně nejsou pohádkou. Tato kořenová zelenina oplývá bohatstvím minerálních, stopových prvků (zinek, železo, vápník, hořčík, selen) a vitaminů (C, H, skupiny B, provitaminu A). Vypijete-li po dobu jednoho měsíce 2x denně skleničku čerstvé šťávy před obědem
a večeří, dodáte skvělou výživu nervové soustavě.
4/OŘECHY
Vlašské ořechy váš mozek doslova miluje. Vrásčité plody jsou nasycené omega-3 mastnými kyselinami, kyselinou listovou, hořčíkem, mědí
a vitaminy B1 a B6. Váš nervový systém po nich poběží jako švýcarské hodinky.
Pro zpestření doporučujeme přidat také konzumaci mandlí, kešú či para ořechů. Pár kousků za den bohatě postačí. Také jedlé kaštany příroda nabila hodnotnými uhlovodany, po kterých nervové přenosy je pojedou jako
po másle. Společně se skupinou vitaminu B, E, železem, hořčíkem a železem si tak váš mozek užije více výživy a kyslíku.
5/MOŘSKÉ RYBY
Máte sen o vyšší inteligenci? Pak konzumujte mořské ryby – makrely, lososy, ančovičky, sardinky, tuňáka. Pokud budete jíst alespoň 2x týdně něco z těchto pochoutek, zvýší se vám IQ v průměru o 13%. Aminokyselina tyrosin totiž zvyšuje výkonnost mozku a patří do skupiny přírodních povzbuzujících látek, které zlepšují vaši schopnost koncentrace. Omega-3 mastnými kyselinami navíc posílíte nervová spojení.
6/HOŘKÁ ČOKOLÁDA
Kakaový prášek a hořká čokoláda svým obsahem flavonoidů a kofeinu velmi silně podporuje mozkovou aktivitu. Pokud potřebujete rychle probudit váš mozek, sáhněte po čokoládě
s vysokým obsahem kakaa. Flavonoidy podporují přísun krve do mozku, čímž zlepšují jeho výkon. Zároveň také mají schopnost zlepšovat paměť a zpomalit mentální pokles
v pozdějším věku. Čokoláda kromě toho také zlepšuje náladu. Je to způsobeno její schopností uvolňovat, serotonin tzv. hormon štěstí .
7/VEJCE
Vejce, a především žloutky, obsahují látku zvanou cholin, která souvisí se správnou funkcí mozku. Cholin je součástí buněčných membrán mozku. Je nezbytný pro optimální vývoj a fungování mozku, zpomaluje jeho stárnutí a podporuje paměť.
Vejce navíc obsahují velké množství vitamínů (A,D,E,K a B), minerálních látek a mastných kyselin, které působí jako prevence kardiovaskulárních chorob.
8/DÝŇOVÁ SEMENA
Dýňová semínka mají schopnost podporovat celý nervový systém. Jsou bohatým zdrojem minerálních látek. Z těch hlavních jsou to: hořčík – nezbytný pro funkce jako paměť
a schopnost učení nebo zinek – zcela zásadní pro celý nervový systém (jeho nedostatek bývá spojován se stavy jako jsou deprese nebo Alzheimerova choroba). Dále pak měď nutnou k řízení nervových signálů a železo – jehož nedostatek se projevuje narušenou mozkovou aktivitou, horší pamětí a schopností učení. Mají také vysoký obsah tryptofanu.
9/KURKUMA
A nesmíme zapomenou také na kurkumu. Díky vysokému obsahu kurkuminu má kurkuma schopnost působit přímo v mozku. Prospívá paměti, zmírňuje deprese a pomáhá růstu nových mozkových buněk.
Je prostředkem, který při pravidelné konzumaci může výrazně pomoci oddálit mentální pokles související s vyšším věkem.