Domácí pleťové masky

Pleť na našem obličeji je obzvláště namáhaná
Obličej, na rozdíl od ostatních částí našeho těla, 
není před nepříznivými vlivy počasí chráněný oblečením. 
Na něm se také nejdříve projeví následky horší 
životosprávy, kouření či probdělé noci. Zkoušíme 
to zahladit makeupem. Kupované pleťové masky 
často obsahují chemické složky, které zejména citlivou 
pleť mohou nepěkně podráždit.

Masky z domácích surovin

V dnešním článku pro vás máme řešení – přírodní pleťová péče ze surovin 
snadno dostupných, bez chemických složek a umělých abraziv. 
Dopřejte své pokožce jemnou přírodní péči a nechte se překvapit výsledkem.

ČISTÍCÍ MASKA

Ideální řešení pro mastnou pleť se sklonem k nečistotám. Petrželka, rozmarýn, med a zázvor působí antibakteriálně a protizánětlivě, zelený jíl a bentonit vytáhnou z pórů nečistoty a regulují tvorbu mazu.

Potřebujeme:

30 g čerstvé či mražené petrželové nati

10 g čerstvého či sušeného rozmarýnu

2 polévkové lžíce bentonitu

1 polévková lžíce zeleného jílu (koupíte ZDE)

1 polévková lžíce oleje z hroznových jader (koupíte ZDE )

1 čajová lžička medu

1 čajová lžička čerstvého zázvoru

1 čajová lžička citronové šťávy

2 kapky éterického oleje máta (koupíte ZDE )

2 kapky éterického oleje citron (koupíte ZDE )

Jak na to?

Rozmarýn přelijeme 100 ml vroucí vody a necháme deset minut louhovat. Pak přecedíme a necháme vychladnout.

Zázvor oloupeme a nastrouháme, petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme na drobno.

V misce smícháme bentonit, olej z hroznových jader, zelený jíl a med.

Přidáme petrželku, citronovou šťávu a zázvor.

Nakonec zalijeme 30 ml rozmarýnového odvaru a rozmixujeme tyčovým mixérem. 

Pokud by byla hmota příliš tekutá, přidáme trochu jílu.

Vmícháme éterické oleje a naplníme do čisté, uzavíratelné nádobky. V lednici vydrží maska týden.

Masku nanášíme na omytou pleť a necháme deset minut působit. Pak omyjeme žínkou a teplou vodou.

ROZJASŇUJÍCÍ MASKA

Maska velmi vhodná pro unavenou pleť. Jemné kyseliny ananasu a bílého jogurtu se postarají o to, aby se naše pleť opět rozzářila, a dokonce pomohou zesvětlit i pigmentové skvrny. Ovocné kyseliny jemně odstraní odumřelou pokožku a nastartují produkci kolagenu. Med a kokosový olej se zaslouží o to, aby byla naše pokožka krásně jemná.

Potřebujeme:

50 g čerstvého ananasu (podle sezóny lze použít i jablko, papáju či jahody)

2 polévkové lžíce kaolinu – bílý jíl (koupíte ZDE)

1 polévkovou lžíci bílého jogurtu

1 polévkovou lžíci kokosového oleje

1 čajovou lžičku medu

Ananas na bílém pozadí, spodní polovina nakrájená na plátky

Jak na to?

Ovoce nakrájíme na menší kousky a spolu s jogurtem a medem rozmixujeme. 

Přisypeme kaolin a důkladně rozmícháme, aby ve směsi nebyly žmolky.

Kokosový olej rozehřejeme, přilijeme do směsi jogurtu s ovocem a rozmícháme.

Hotovou směsí naplníme čistou, uzavíratelnou nádobku a uložíme na 5 minut do lednice, aby mírně ztuhla a lépe se nanášela. V lednici maska vydrží týden.Masku nanášíme na omytou pleť a necháme deset minut působit. Pak omyjeme vlažnou vodou.

VYŽIVUJÍCÍ MASKA

Tato maska zklidní zarudlou pokožku a mírně chladí. Navíc pleť dostatečně hydratuje. Je tedy ideální po dni na sluníčku nebo v soláriu. Okurka v ní obsažená má velmi podobné Ph jako naše pokožka, a proto nenarušuje náš vlastní ochranný povlak. Maska je tedy obzvláště jemná.

Potřebujeme:

35 g kaolinu (bílý jíl)

30 g okurky v biokvalitě

1 polévkovou lžíci medu

1 polévkovou lžíci oleje z meruňkových jader ( koupíte ZDE ) nebo mandlového oleje

1 čajovou lžičku gelu z aloe vera ( koupíte ZDE ) nebo glycerinu

Jak na to?

Okurku omyjeme a nakrájíme na menší kousky.

Ty rozmixujeme společně s ostatními přísadami.

Hmotu naplníme do čisté, uzavíratelné nádobky. V lednici vydrží týden.

Masku nanášíme na omytou pleť obličeje a do dekoltu, necháme deset minut působit a omyjeme. 

Text: Markéta Janďourková

Celý článek a recepty na domácí masky pro různé příležitosti čtěte v čísle 3/2020 My50+

About The Author

You May Also Like

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *