Koblihy v novém kabátě

ruka co bere donuty

Kdo by neznal pohádku O koblížkovi. Pěkně kulaťoučký, do zlatova usmažený…. Přesně takové koblihy si pamatujeme i z dětství. Plněné většinou skvělou domácí marmeládou. Moje babička ještě dělala verzi s rumovými pralinkami? To byla naprostá bomba! Že ji neznáte? To musíte vyzkoušet! Zakousnete se do malého kobližku a nejdříve to trochu křupne a pak se vám na jazyku rozprostře směs báječných chutí, korunovaných rozpuštěnou čokoládou, když je koblížek ještě teplý. Fantastická věc!

Ale jak se zdá, koblížek je velmi variabilní. Dnes ho můžete potkat plněný různými náplněmi a zdobený různými polevami. Také tvar nemusí mít vždy jen kulaťoučký, ale občas se v něm objeví i díra. Trochu se podobá bavorskému vdolečku, co jsme znali ze školních jídelen. Ale je to jen zdání.
Ve skutečnosti je úplně jiný. Říká si donut a přicestoval k nám z Ameriky. 

KOBLIHY TRADIČNÍ

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 40 g másla
  • 4 žloutky
  • 30 g droždí
  • 3 lžíce rumu
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 250 ml oleje na smažení
  • marmeláda na plnění, nejlépe domácí

Jak na to:

1.  Nejprve si připravte kvásek. V misce nebo hrnku rozmíchejte droždí se lžící cukru. Zřeďte trochou vlažného mléka a přidejte tolik hladké mouky, aby vznikla hustší kašička. Dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout.

2.  V míse utřete máslo s cukrem do pěny a postupně přidávejte žloutky. Pak přidejte vzešlé droždí, rum, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku
a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte
na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.

3.  Když je těsto vykynuté, na lehce pomoučněné pracovní ploše ho rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou vykrajujte kolečka – těsně vedle sebe. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády nebo zkuste variantu s rumovými pralinkami. Překryjte opět vykrojeným kolečkem těsta a okraje důkladně přitlačte. Potom ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

4.  V menším hlubším kastrolu rozehřejte tuk. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.

Další recepty najdete v čísle 3/2020 My50+

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close