LAHODNÉ AVOKÁDO

Avokádo neboli Hruškovec přelahodný již dávno není divokou rostlinou tropického pásma. Bylo již vyšlechtěno velké množství kultivarů, které se pěstují od nížinného až po vyšší polohy tropického a subtropického pásma. 

plody avokáda visící na stromě

JAK POZNAT ZRALÉ AVOKÁDO?

Možná si tuto otázku kladete často, když přijdete so supermarketu k regálu s krásně vyrovnanými plody a nevíte, který vybrat. Po pravdě řečeno, v našich zeměpisných šířkách bývá občas problém koupit akorát zralé avokádo, které můžete využít k jídlu. Většina obchodů nabízí plody nezralé, na které je třeba si nějaký ten den ještě počkat. 

Někdy můžeme narazit na balení označené “READY TO EAT“, kde bychom měly najít plody zralé tak akorát. Bohužel ani zde se prodejci někdy úplně netrefí. 

Druhým extrémem jsou pak avokáda, která už jsou buď přezrálá nebo, díky úpornému mačkání nakupujících, tak rozbředlá, že se použít také nedají. 

Jak tedy na to, abychom si mohly na tomto výborném plodu plném zdravých tuků a živin pochutnat? U nás můžete nejčastěji narazit na dvě odrůdy: odrůda Hass a odrůda Fuerte.  Rozdíl je mezi nimi vidět na první pohled.

avokádo odrůda hase

Tato odrůda má nezaměnitelnou bradavičnatou strukturu slupky.V obchodech ho můžete najít v několika fázích dozrávání od zelené přes hnědou až k fialovo-černé barvě. Jak jistě tušíte, v zelené fázi je avokádo nezralé a tvrdé, ale tento druh velmi dobře dozrává i v domácích podmínkách. 


avokádo odrůda fuerte

Odrůda Fuerte je naproti tomu velmi zrádná. V jednotlivých fázích dozrávání svoji barvu nemění a tak pouhým pohledem nepoznáte, v jaké fázi se právě nachází. Pokud je avokádo nezralé, je úplně tvrdé a prakticky nepoživatelné. V tomto případě přichází v úvahu jedině tepelná úprava. Tato odrůda navíc mnohem hůře dozrává v domácích podmínkách. Velmi často rovnou shnije. Ale pokud narazíte na zralou verzi odrůdy Fuerte, potom to stojí za to.


SPRÁVNÁ KONZISTENCE

Správně zralý plod má lehce měkkou konzistenci. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. Naopak kašovitě měkká konzistence svědčí o tom, že už je prakticky zkažené. Může být způsobena jak přezráním, tak i mechanickým mačkáním zákazníků před vámi.Proto, když testujete plod avokáda, mačkejte jemně a zkuste jeho konzistenci jen na jednom místě, místo omačkávání kolem dokola.

Spolehlivým ukazatelem zralosti bývá barva plodu pod stopkou. V místě, kde plod visel ze stromu je malý bubák. Pokud nejde odloupnout, je plod nezralý. Když jde lehce odstranit nebo už to udělal někdo před vámi, ale barva v tomto místě je hnědá, plod je přezrálý a už začal nebo brzy začne zahnívat.

V ideálním případě by mělo být toto místo zelené, zelenožluté nebo okrové barvy. Černé skvrny na slupce a především okolo místa se stopkou svědčí o přezrálosti. U plodů s tmavou slupkou to vizuálně nepoznáte. Zde se zaměřte na konzistenci dužiny a barvu pod bubákem.

rozkrojený plod avokáda na černém pozadí

NEZRALÉ AVOKÁDO NEVYHAZUJTE

Pokud se vám stane, že nezralé avokádo rozkrojíte a jeho dužina je tvrdá, nezoufejte. Ještě pořád ho můžete využít na tepelnou úpravu. Zabalte ho do alobalu a dejte do trouby na 90ºC na 15– 60 minut. Doba pečení závisí na stupni zralosti plodu. Když je měkké, vybalte ho, odstraňte pecku a dužinu rozmačkejte. Je výborná namazaná na opečený toast. 

CO SE SKRÝVÁ UVNITŘ?

Když si plod avokáda přinesete domů a jste přesvědčení o jeho zralosti, je čas jej rozkrojit. 

Barva dužiny by po rozkrojení měla být jednolitá a více či méně žlutá. Odstíny se  mohou mírně lišit v závislosti od druhu avokáda. Může být jak žlutobílá, tak žlutozelená nebo sytě žlutá. Všechny tyto odstíny jsou v pořádku. Nahnědlé odstíny naopak poukazují na přezrálé či zkažené ovoce. Má-li rozkrojený plod v dužině ohraničená hnědá místa, jedná se nejčastěji o mechanické poškození vlivem manipulace nebo mačkání v obchodě. Ty můžete vykrojit a zbytek plodu použít.

Konzistence dužiny by měla být máslová a vnitřek plodu by měl jít snadno oddělit od slupky.

chléb s rozmačkaným avokádem, lístky špenátu, chilli a ztraceným vejcem na bílém talíři

CO S NEZRALÝM AVOKÁDEM?

Pokud neseženete zralé plody přímo ke konzumaci, můžete si donést domů i nezralé avokádo a jeho zrání urychlit. Ideální k tomu je obyčejný hnědý papírový sáček a pár jablek nebo banánů. Avokádo vložte do sáčku spolu s ovocem a uzavřete. Potom nechte několik dní na stinném místě při pokojové teplotě. Díky etylenu, který jablka a banány produkují, avokádo rychleji dozraje.

Nezapomeňte obsah sáčku průběžně každý den kontrolovat. Podle toho, v jakém stadiu zralosti vaše avokádo bylo, se dočkáte ideálně zralého plodu za 2 až 5 dnů.


About The Author

You May Also Like