ZÁZVOR V BOJI PROTI NACHLAZENÍ.

Ucpaný nos, uslzené oči, bolesti v krku i na těle – to jsou věci, které nás dokáží pěkně potrápit. A mezi námi děvčaty, ona i rýma, které se tak pohrdavě vysmíváme, když jí dostane muž, není nic moc. Zkrátka není o co stát. 

Jestli se s chřipkou a nachlazením potýkáte i letos, zkuste při prvních příznacích podpořit své tělo v boji s nachlazením přírodními silami. Vaše tělo vám bude vděčné.

Proč zrovna zázvor?

Zázvor má velmi mnoho pozitivních vlastností pro naše tělo. Využití si najde nejen v období chřipek, ale prakticky po celý rok. Mějte ho vždy kousek v lednici a používejte jej při vaření i při péči o sebe. 

Pro své léčivé vlastnosti je zázvor používán už po více než tři tisíciletí. Svůj původ má v Číně, odtud se dostal do Indie a později na Blízký východ a do zemí kolem Středozemního moře. Dnes už je znám po celém světě. 

Obsahuje rozmanité množství mnoha důležitých vitaminů a minerálů. Obsahuje také gingerol, sloučeninu se silnými antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, která je ceněna pro své jedinečné účinky na zdraví. Celkově posiluje imunitu, snižuje zánět a díky svým dezinfekčním účinkům je dobrým pomocníkem v boji s nachlazením.

Zázvorový kořen je dnes k sehnání celoročně takřka v každém supermarketu. Pokud byste chtěly trochu zaexperimentovat, lze ho také doma vypěstovat z koupeného oddenku. Ale chce to trochu trpělivosti. Pokud koupíte příliš velký kus, můžete jej část zmrazit, aby zbytečně nevysychal a použít později do nápojů nebo do vaření.

Nejjednodušším způsobem, jak získat ze zázvoru maximum výhod je teplý zázvorový čaj. Za pár minut získáte nápoj plný vitamínů a stopových prvků jako zinek, sodík, vápník nebo fosfor. Tento lahodný horký nápoj, většinou s medem, si našel mnoho příznivců nejen kvůli svým účinkům, ale především díky své příjemné vůni a lehce pikantní chuti. Chcete-li vyzkoušet něco nového, doporučujeme horké smootie, které vás pořádně nakopne a ještě pohladí vaše chuťové pohárky.

Horké pomerančovo-mrkvové smoothie se zázvorem

Tahle oranžová dobrota vás úplně usadí! je krásná na pohled, přívětivě sladká na chuť a plná potřebných látek pro restart vašeho zdraví!

Je velmi jednoduchá na přípravu. Nepotřebujete žádné speciální ingredience. Vše seženete na rohu v obchůdku nebo v supermarketu. Ale přečtěte si pečlivě postup vkládání jednotlivých ingrediencí -přece jen příprava horkého smoothie má svoje specifika.

Co potřebujeme a jak na to?

  • 1 velkou mrkev
  • šťávu z poloviny citronu
  • šťávu z jednoho pomeranče
  • 3 cm zázvorového kořene 
  • 1 lž medu
  • 50 ml studené vody
  • 200 ml horké vody

Nejprve připravíme zázvor. Oloupejte ho a nastrouhejte. Vložte do nádoby na smoothie nebo do mixéru. Přidejte omytou a nahrubo nakrájenou mrkev.

Tyto suché ingredience zalijte šťávou vymačkanou z pomeranče a citronu. Přidejte lžící medu a 50 ml studené vody. Všechno pořádně prožeňte mixerem. Pokud je třeba, přidejte ještě trošičku studené vody. Teprve když je vše hotové, dolejte do smoothie 200 ml vřelé vody.

Nikdy raději nedávejte horkou vodu rovnou do mixeru. Tlak může vyrazit víčko a nahodí to vás i kuchyň. V lepším případě budete muset zbytečně uklízet, v tom horším vás to může i opařit. Pokud máte smoothie maker se šroubovacím uzávěrem, podtlak ho bude držet zavřený a budete k tomu potřebovat silného chlapáka, aby vám to otevřel :). 

Tak na zdraví!

About The Author

You May Also Like