V tuto roční dobu je jablko nejlepší a nejchutnější zdroj vitamínů, jaký můžeme našemu tělu dopřát. Pro tento účel je samozřejmě nejlepší čerstvé, nejlépe zrovna utržené ze stromu. Ale buďme realisté, ne každý má takovou možnost a tak vezmeme zavděk nabídkou obchodů, kde je jablek na výběr opravdu mnoho.
Kromě šťavnatého chrupnutí nás však také jablka umí překvapit při jejich tepelné úpravě. Popravdě neznám nikoho, kdy by si nedal s chutí jablečný koláč nebo štrůdl. Receptů na tyto dobroty je velká spousta. Některé jsou si podobné jako vejce vejci, a některé umí překvapit nějakou novou drobností k vylepšení. Pojďme se ale podívat na tak trochu jiné způsoby využití skvělých jablíček.
Pečená jablka s překvapením
Pečená jablka už znaly naše babičky, i jejich babičky… nejsou určitě ničím převratným. Ta jejich se většinou pekla v popelu. My dnes dáváme přednost kvalitní troubě a pohodlí kuchyně. A navíc nám tento komfort přináší také nové možnosti, jak pečená alba vylepšit.
INGREDIENCE:
4 větší jablka
směs ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
2 banány
máslo
mletá skořice, mlety kardamom a cukr
POSTUP:
Jablka omyjeme a horní část odkrojíme. Ta bude sloužit jako poklička. Vydlabeme nejprve jádřince, a ty zahodíme. Potom do misky vydlabeme také část dužiny.
Nakrájíme ji a přidáme k ní na kousky nakrájený banán a nasekané ořechy. Celou směs dochutíme kořením.
Pokud jsou jablka kyselejší, můžeme přidat trochu cukru. Směsí naplníme vydlabaná jablka, nahoru dáme kousek másla a přiklopíme odloženými vršky.
Dáme do pekáčku a pečeme cca 30-40 minut do změknutí.
Dýňový quiche s pikantní nivou
Salát z quinoi s jablky
INGREDIENCE:
Na salát: quinoa, jablko, sušené brusinky, vlašské ořechy
Na zálivku: olivový olej, citronová šťáva, trochu jablečného cideru, med
Dokončení: pepř, sůl, skořice
POSTUP:
Uvařenou quinou necháme vychladnout. Smícháme s nakrájeným jablkem, hrstí sušených pokrájených brusinek a nasekanými vlašskými ořechy.
Zálivku připravíme tak, že vložíme všechny potřebné ingredience do malé zavařovací skleničky, uzavřeme a pořádně protřepeme. Hotovou zálivkou pokapeme salát.
Na závěr ochutíme solí, pepřem a špetkou mleté skořice.
Salát s jablky a sýrem
INGREDIENCE:
Na salát: jablko, sýr s modrou plísní (Niva), sušené brusinky, čerstvé listy baby špenátu,
vlašské a lískové ořechy, citronová šťáva
Na zálivku: olivový olej, jablečný ocet, kremžská hořčice, med
Dokončení: pepř, sezamová semínka
POSTUP:
Jablka umyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Dáme do misky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme omyté listy špenátu, sušené brusinky a na kostičky nakrájený sýr. Vše promícháme. Odděleně smícháme ingredience na zálivku, a salát v misce zálivkou pořádně zakápneme. Nakonec podle chuti popepříme a posypeme semínky.
Jablečné želé kostky
INGREDIENCE:
Jablka (500 g), cukr (250 g), dortové želé (40 g) a hrnek vody (250 ml)
Na dokončení: jemný krystalový cukr
POSTUP:
Omytá jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Není třeba je loupat. D8me do hrnce spolu
s vodou. Vaříme 20 minut a pak mírně zchladlá rozmixujeme.
Směs dáme zpět do hrnce, cukr smícháme s dortovým želé, přidáme k jablkům a při velmi mírné teplotě necháme hmotu 3 minuty probublávat. Potom nalijeme do formy, aby vznikla vrstva vysoká asi 3 cm
a v chladu necháme ztuhnout.
Ztuhlý plát nakrájíme na kostky, které ještě obalíme v cukru, aby se nelepily k sobě.