Letní saláty

NENÍ SNAD LEPŠÍ OBDOBÍ, KDY SI NAPLNO UŽÍVAT SVĚŽÍ A LEHKÉ ZELENINOVÉ SALÁTY  NEŽ JE PRÁVĚ LÉTO. NACHÁZÍME SE V OBDOBÍ, KDY TĚLO POTŘEBUJE OCHLADITA TO JE PŘESNĚ TA CHVÍLE, KDY BYCHOM MĚLY SÁHNOUT  PO ČERSTVÝCHSALÁTOVÝCH DOBROTÁCH.

Lehké pokrmy nás mohou v létě příjemně  překvapit nejen svojí barevností a chutí, ale také  pozitivním vlivem na naše zdraví a celkovou  kondici. Pomohou udržet štíhlou postavu a  zároveň dodají spoustu energie a elánu do různých  letních aktivit.

Zelenina by měla v tomto období tvořit největší  podíl v našem jídelníčku. Obsahuje velké množství  vlákniny, vody a řadu minerálních látek 
a vitamínů.  Pokud do salátu přidáte navíc některou se  superpotravin, uděláte svému zdraví velkou službu.  Saláty zasytí, ale nezatíží tělo zbytečnými kaloriemi.

Středomořský salát

Salát středomořský

JEDNODUCHÝ ZÁKLADNÍ SALÁT, KTERÝ JE  SLOŽEN POUZE Z NĚKOLIKA INGREDIENCÍ:

1 menší hlávka čerstvého  salátu
1 červenán paprika
hrst zelených oliv
1 malá červená cibule
půl šálku nakrájeného sýra FETA
malá hrst čerstvých výhonků (microg
reens)

3 lžíce olivového oleje
lžička medu
1 lžička balzamikového octa
sůl, pepř

Dobře opraný hlávkový salát natrháme na kousky velikosti sousta a  naaranžujeme na talíř.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a spaříme horkou vodou.  Ztratí tak trochu svoji štiplavost. Přidáme k salátu spolu s nakrájenou  paprikou.

3 Nahoru volně naskládáme sýr a olivy.

Olivový olej, med a balzamikový ocet smícháme na kompaktní  zálivku a salát rovnoměrně pokapeme.

Jako poslední krok posypeme salátový talíř čerstvými výhonky.


Baby salát

Baby salát

V TOMTO SALÁTU HRAJE HLAVNÍ ROLI BABY  ŠPENÁT A GRANÁTOVÉ JABLKO. NENÁPADNÁ  JEMNÁ CHUŤ ŠPENÁTOVÝCH LÍSTKŮ JE DOPLNĚNA  PŘÍJEMNĚ KOŘENĚNÝMI KOUSKY MASA A SLADKOU  CHUTÍ SEMÍNEK Z GRANÁTOVÉHO JABLKA

Ingredience:

4 velké hrsti zeleného  mladého špenátu
2 kuřecí prsa bez kůže

granátové jablko
3 lžíce olivového oleje
½ lžičky dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička medu
sůl, pepř
koření na maso

1 Špenát dobře operte. Hlavně, pokud používáte ten z vlastní zahrady. Potom dobře osušte, protože na  něm ulpívá hodně vody a ta by naředila zálivku.

2 Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky, dejte do misky a okořeňte podle chuti. Jestli máte ráda  pikantnější jídla, klidně sáhněte po výraznější nebo pálivé kořenící směsi. Nemusíte maso nechávat  odležet. Potom ho opečte zprudka na pánvi. Předtím, než ho dáte na talíř s lístky špenátu, nechte maso  trochu zchladnout.

3 Mezitím si můžete připravit zálivku. Olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a med dejte do malé  skleničky s víčkem a dobře protřepte. Osolte a podle chuti opepřete.

4 Zchladlé kousky kuřecího masa naservírujte na talíř se špenátem a pokapejte hojně připravenou  zálivkou. Ale pozor, zálivky má být tak akorát, aby ochutila všechny lístky, ale když to přeženete, špenát  utopíte a ztratí svoji křupavost a svěžest. Nakonec posypte semínky z granátového jablka.


Salát s ovocem

Salát s ovocem

SLADKÁ CHUŤ OVOCE JE V TOMTO SALÁTU  RAFINOVANĚ PROPOJENÁ SE SLANOSTÍ  SÝRA A KYSELOSTÍ ŠŤAVNATÉHO  POMERANČE. ORIGINÁLNÍ, ALE VELMI CHUTNÁ  KOMBINACE.

směs zelených salátů
hrst zahradních borůvek
oloupaný a očištěný pomeranč
půl šálku balkánského sýra
půl šálku směsi zahradního ovoce
4 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička medu
1 lžíce citronové šťávy

1 Na talíř dáme omyté lístky salátu. Přidáme nakrájený pomeranč a borůvky.

2 Na ovocnou zálivku vložíme do mixeru směs zahradního ovoce s trochou pomerančové šťávy.  Rozmixujeme do hladka. Je-li směs hustá, naředíme vodou. Dochutíme lžičkou medu, balzamikového  octa a citronové šťávy. Nakonec ještě můžeme přidat pode chuti špetičku soli a trochu pepře.

3 Zálivkou pokapeme připravený salát a nahoru ještě nadrobíme balkánský sýr.


Recepty najdete v čísle 2/2020 My50+

Close