Palmier – francouzská křupavá dobrota

Znáte francouské pečivo palmier? Určitě znáte. Jsou to taková zatočená křupavá ouška, která se rozplývají na jazyku. Narazíte na ně v něterých francouzských kavárnách. Dáte si k tomu šálek kávy a rázem si připadáte jako na Champs-Élysées.

Jakkoliv tento kousek pečiva vypadá náročný na zpracování, opak je pravdou. Řekneme vám, jak na to.

Co budete na palmier potřebovat:

  • listové těsto
  • třtinový cukr
  • kůra z pomeranče
  • mletý kardamom
  • mletá skořice
  • asi 60 g rozpuštěného másla na potření těsta

Postup je více než jednoduchý

Základem je kvalitní listové těsto. Když koupíte už rovnou to rozválené, ještě si to zjednodušíte.

Rozválený plát těsta potřete rozpuštěným máslem. Moc nešetřete, chceme, aby se máslo spojilo s dalšími ingrediencemi. Na to rovnoměrně naneste směs cukru, pomerančové kůry a mletého kardamomu. Když máte hotovo, začněte rolovat těsto z jedné strany asi do jeho poloviny. Z druhéstrany potom udělejte to samé. Pokud chcete palmiery větší, rolujte z kratší strany. Pokud chcete menší, jako jsme měli my, pak zvolte tu delší stranu plátu.

Když máte srolováno, zabalte to celé do folie nebo pečísího papíru a vložte tak na 20-30 minut do mrazáku. To proto, aby se palmiery dobře krájely a nerozpadaly se vám. Mezitím zapněte troubu na 220° a připravte si plech s pečícím papírem.

Zchladlé těsto nakrájejte na 1cm silné plátky a ty rozložte na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe. Nejméně 4 cm, aby se vám neslepily.
Pečtě asi 6-8 minut a potom obraťte. Dopečte do zlatova.

Upečené palmier na talíři v pozadí s pomeranči

K jídlu jsou nejlepší ještě ten samý den. Ale většinou stejně do druhého dne žádné nezůstanou.
Dobrou chuť!

About The Author

You May Also Like

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *