Koblížek je velmi variabilní záležitost. Dříve nás překvapil meruňkovou neb rybízovou marmeládou, ale dnes ho můžete potkat plněný různými náplněmi a zdobený různými polevami. Také tvar nemusí mít vždy jen kulaťoučký, ale občas se v něm objeví i díra. Trochu se podobá bavorskému vdolečku, co jsme znali ze školních jídelen. Ale je to jen zdání.
Ve skutečnosti je úplně jiný. Říká si DONUT a přicestoval k nám z Ameriky.
RECEPT:
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 40 g droždí
- 110 ml vlažného mléka
- 20 g cukru krupice
- 2 vejce
- 40 g bílého jogurtu
- 50 g javorového sirupu
- špetka soli
- tuk na smažení
- různé polevy, sekané ořechy, nastrouhaná čokoláda a posypky na zdobení
Jak postupovat:
1. V misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a trochu mléka a nechte vzejít kvásek. Když je připravený, vlijte ho do mísy s moukou, přidejte vejce, jogurt a javorový sirup a vypracujte vláčné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
2. Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka. Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujte středy. Kobližky nechte asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly.
3. Do většího hrnce připravte asi do poloviny tuk na smažení a na středním plameni ho nechte rozehřát. Připravte si také polevy a přísady na obalování.
4. Když je olej dost rozehřátý, začněte smažit. Pomocí děrované naběračky vkládejte kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažte dozlatova. Osmažené kobližky nechte odsát na vrstvě kuchyňského papíru a pak je hned přelévejte zvolenými polevami a zdobte podle chuti fantazie.