Zázrak jménem CHLEBA

dvě ruce drží bochník chleba v modré stěrce

Čerstvě upečený chleba, který zrovna vytáhneme z trouby, probouzí doslova všechny naše smysly. Nejprve čich, když se místností začne linout jeho vůně, potom zrak, když po upečení vidíme jeho nádherně zlatavou popraskanou kůrku. Hmat a sluch si přijdou na své najednou, když si kousek ulomíme a slyšíme to nezaměnitelné křupnutí… A nakonec chuť – která už jen doplní ten soulad všeho dohromady. 

A přitom upéct takový zázrak je tak prosté! Tady jsou ty nejjednodušší recepty na skvělé chleby, kterými doma ohromíte.


Víte že…

…za posledních 20 let spotřeba kupovaného chleba u nás kontinuálně klesá. V posledních letech se v České republice pohybuje okolo 40 kg na osobu za rok, zatímco v padesátých letech to byl dvojnásobek. Je to hodně nebo málo? Když to přepočítáme, je to zhruba tři čtvrtě kilogramu za týden. 


Foccacia

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky 
  • 7 g sušeného droždí 
  • 2 lžičky jemné mořské soli 
  • 2 + 3 polévkové lžíce olivového
  • oleje 
  • 1 lžička hrubé soli 
  • rozmarýna

Postup:

1.Mouku, droždí, sůl a 2 lžíce olivového oleje dáme do mísy a promícháme. 
2. Postupně přidáme  350-400 ml vlažné vody, dokud nezískáme mírně lepivé těsto. 
3. Pracovní plochu posypeme moukou a těsto na ni vyklopíme. Zpracováváme do té doby, dokud těsto není měkké a méně lepivé. Těsto vložíme do čisté misky, přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout, dokud se jeho velikost nezvětší na dvojnásobek. 
4. Formu o velikosti 25 x 35 cm vymažeme olejem. Těsto vyklopíme těsto na pracovní plochu roztáhneme na požadovanou velikost a vložíme do formy. Zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout dalších 35-45 minut. 
5. Troubu zahřejte na 220C.
6. Zatlačíme prsty do těsta a vytvoříme důlky. Pokapeme olivovým olejem a posypeme hrubou solí. Do důlků zapícháme rozmarýnu.
7. Pečeme 20 minut dozlatova. Po vytažení z trouby horkou foccaciu pokapeme ještě  1-2 lžícemi olivového oleje. Nakrájíme na čtverce a podáváme teplé nebo studené.

Bageta

Existuje příběh, který tvrdí, že francouzskou bagetu vymyslel Napoleon Bonaparte. Prý proto, aby vojáci mohli snáze nosit chléb. Protože kulatý tvar zabíral hodně místa. Bonaparte tedy požadoval, aby byly chleby pečeny do tvaru hubené tyčinky se zvláštními rozměry, aby hladce vklouzly 
do uniformy vojáků. A bageta byla na světě! Co myslíte, je na tom něco pravdy?


Důležitou součástí péče o náš mozek by měla být také pestrá a vyvážená strava. Je to stejné, jako, když se bavíme o kvalitních potravinách, potřebných pro zdraví. Existuje však vybraná skupina potravin, které umí dodat našemu mozku extra potřebné látky a pořádně ho „nakopnout“. Pojďme se podívat, které to jsou.


Budet potřebovat:

300 g hladké mouky 
4 g sušeného droždí
5 g cukru
5 g jemné soli
190 ml vlažné vody
50 ml oleje

Postup:

1. Smícháme mouku, sůl, cukr a droždí ve střední, hluboké misce. Přidáme 190 ml vlažné vody 
a promícháme. Následně zpracujeme na válu 
na hladké těsto. 
2. Vložíme zpět do misky, přidáme trochu oleje, těsto i misku naolejujeme a přikryté necháme 
40 minut odpočinout.
3. Z těsta uděláme bochánek, který rozdělíme 
na čtyři stejné díly. Každý díl zpracujeme do tvaru válečku a uložíme na plech, na pečící papír. Necháme ještě 30 min odpočinout a zapneme troubu na 230C. Do trouby připravíme vyšší plech. 
4. Připravené bagety potřeme vlažnou vodou a poprášíme moukou. 
5. Takto připravené bagety vložíme do trouby a zároveň  do vyššího plechu nalejeme cca 1 l vody. Tím zajistíme během pečení potřebnou vlhkost. Pečeme do zlatova asi 20 minut. 


Slovo bageta jednoduše znamená „hůlka“, „obušek“ nebo „hůl“. 
Má průměr asi 5 až 6 centimetrů (2–2 1⁄2 palce) a obvyklou délku asi 65 cm (26 palců). Existují však také varianty , které mohou mít délku až 1 m (39 palců). wiki*


Rychlý bílý chleba

Budet potřebovat:

250 g hladké mouky
1/2 čajové lžičky cukru 
1/2 čajové lžičky soli 
2 čajové lžičky prášku do pečiva 175 ml vlažné vody

Postup:

1. Předehřejeme troubu na 220 ° C a na plech si připravíme pečící papír. 
2. Ve velké misce smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Pak přidáme vodu a promícháme. 
3. Na vál podsypaný moukou, vyklopíme těsto z mísy a pořádně prohněteme, dokud nebude krásně hladké. 
4. Těsto vyválíme do malého obdélníku a složíme jej jako obálku. Poté vytvarujeme do požadovaného tvaru bochníku.
5. Vršek bochníku nařežeme na několika místech a vložíme na připravený plech. 
6. Pečeme po dobu 15 minut na teplotu 220 ° C,  poté snížíme na 180 ° C a dopékáme dalších 10 minut.
7.  Před podáváním necháme vychladnout.


Recepty jsme uveřejnili také v časopise My50+, 3/2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close