NENÍ SNAD LEPŠÍ OBDOBÍ, KDY SI NAPLNO UŽÍVAT SVĚŽÍ A LEHKÉ ZELENINOVÉ SALÁTY NEŽ JE PRÁVĚ LÉTO. NACHÁZÍME SE V OBDOBÍ, KDY TĚLO POTŘEBUJE OCHLADITA TO JE PŘESNĚ TA CHVÍLE, KDY BYCHOM MĚLY SÁHNOUT PO ČERSTVÝCHSALÁTOVÝCH DOBROTÁCH.
Lehké pokrmy nás mohou v létě příjemně překvapit nejen svojí barevností a chutí, ale také pozitivním vlivem na naše zdraví a celkovou kondici. Pomohou udržet štíhlou postavu a zároveň dodají spoustu energie a elánu do různých letních aktivit.
Zelenina by měla v tomto období tvořit největší podíl v našem jídelníčku. Obsahuje velké množství vlákniny, vody a řadu minerálních látek
a vitamínů. Pokud do salátu přidáte navíc některou se superpotravin, uděláte svému zdraví velkou službu. Saláty zasytí, ale nezatíží tělo zbytečnými kaloriemi.
Středomořský salát
JEDNODUCHÝ ZÁKLADNÍ SALÁT, KTERÝ JE SLOŽEN POUZE Z NĚKOLIKA INGREDIENCÍ:
1 menší hlávka čerstvého salátu
1 červenán paprika
hrst zelených oliv
1 malá červená cibule
půl šálku nakrájeného sýra FETA
malá hrst čerstvých výhonků (microgreens)
3 lžíce olivového oleje
lžička medu
1 lžička balzamikového octa
sůl, pepř
1 Dobře opraný hlávkový salát natrháme na kousky velikosti sousta a naaranžujeme na talíř.
2 Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a spaříme horkou vodou. Ztratí tak trochu svoji štiplavost. Přidáme k salátu spolu s nakrájenou paprikou.
3 Nahoru volně naskládáme sýr a olivy.
4 Olivový olej, med a balzamikový ocet smícháme na kompaktní zálivku a salát rovnoměrně pokapeme.
5 Jako poslední krok posypeme salátový talíř čerstvými výhonky.
Baby salát
V TOMTO SALÁTU HRAJE HLAVNÍ ROLI BABY ŠPENÁT A GRANÁTOVÉ JABLKO. NENÁPADNÁ JEMNÁ CHUŤ ŠPENÁTOVÝCH LÍSTKŮ JE DOPLNĚNA PŘÍJEMNĚ KOŘENĚNÝMI KOUSKY MASA A SLADKOU CHUTÍ SEMÍNEK Z GRANÁTOVÉHO JABLKA
Ingredience:
4 velké hrsti zeleného mladého špenátu
2 kuřecí prsa bez kůže
granátové jablko
3 lžíce olivového oleje
½ lžičky dijonské hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička medu
sůl, pepř
koření na maso
1 Špenát dobře operte. Hlavně, pokud používáte ten z vlastní zahrady. Potom dobře osušte, protože na něm ulpívá hodně vody a ta by naředila zálivku.
2 Kuřecí maso nakrájejte na malé nudličky, dejte do misky a okořeňte podle chuti. Jestli máte ráda pikantnější jídla, klidně sáhněte po výraznější nebo pálivé kořenící směsi. Nemusíte maso nechávat odležet. Potom ho opečte zprudka na pánvi. Předtím, než ho dáte na talíř s lístky špenátu, nechte maso trochu zchladnout.
3 Mezitím si můžete připravit zálivku. Olivový olej, hořčici, citronovou šťávu a med dejte do malé skleničky s víčkem a dobře protřepte. Osolte a podle chuti opepřete.
4 Zchladlé kousky kuřecího masa naservírujte na talíř se špenátem a pokapejte hojně připravenou zálivkou. Ale pozor, zálivky má být tak akorát, aby ochutila všechny lístky, ale když to přeženete, špenát utopíte a ztratí svoji křupavost a svěžest. Nakonec posypte semínky z granátového jablka.
Salát s ovocem
SLADKÁ CHUŤ OVOCE JE V TOMTO SALÁTU RAFINOVANĚ PROPOJENÁ SE SLANOSTÍ SÝRA A KYSELOSTÍ ŠŤAVNATÉHO POMERANČE. ORIGINÁLNÍ, ALE VELMI CHUTNÁ KOMBINACE.
směs zelených salátů
hrst zahradních borůvek
oloupaný a očištěný pomeranč
půl šálku balkánského sýra
půl šálku směsi zahradního ovoce
4 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce balzamikového octa
1 lžička medu
1 lžíce citronové šťávy
1 Na talíř dáme omyté lístky salátu. Přidáme nakrájený pomeranč a borůvky.
2 Na ovocnou zálivku vložíme do mixeru směs zahradního ovoce s trochou pomerančové šťávy. Rozmixujeme do hladka. Je-li směs hustá, naředíme vodou. Dochutíme lžičkou medu, balzamikového octa a citronové šťávy. Nakonec ještě můžeme přidat pode chuti špetičku soli a trochu pepře.
3 Zálivkou pokapeme připravený salát a nahoru ještě nadrobíme balkánský sýr.
Recepty najdete v čísle 2/2020 My50+