aneb Pařížská roláda
Text: sweetflow.cz
Co se vám vybaví, když se řekne Francie? Paříž, makronky, levandule
a možná i Pařížská roláda. Název „Pařížská“ získala roláda díky druhu šlehačky, která se v receptu používá. Tento šlehaný krém s rozpuštěnou čokoládou je oblíbený také u jiných dezertů.
Určitě ho znáte například z dortu Harlekýn.
Kakaový korpus
- 4 vejce
- 80 g cukru krupice 100 g hladké mouky 20 g kakaa
- 60 g řepkového oleje
Postup
1.Předehřejte troubu na 180 °C.
2.Připravte si silikonový nebo pečící papír.
3.Vejce a cukr vyšlehejte do pěny.
4.Přidejte olej.
5.Přidejte na třikrát proseté suché ingredience (mouku, kakao a sůl) a jemně míchejte stěrkou.
6.Nalijte těsto na silikonovou podložku neb pečící papír na plechu
a rovnoměrně rozetřete.7.Pečte na 180 °C přibližně 8 minut. (Pozor, nepřepečte! Pokud by byl korpus příliš suchý, nebudete jej moci převrátit.)8.Vyjměte plech a nechte jej vychladnout.
Pařížský krém
- 250 ml smetany 33 %
- 100 ml hořké čokolády 70 %
- 30 g medu
Postup
1.Rozpusťte čokoládu a med v misce ve vodní lázni.
2.Smetanu svařte (téměř na teplotu varu).
3.Postupně přidávejte horkou smetanu do čokolády a promíchejte stěrkou, abyste vytvořili emulzi.
4.Míchejte.
5.Zakryjte přilnavou fólií a nechte přes noc vychladnout vlednici.
Roládový Rock ‚n‘ Roll
1.Zakryjte korpus papírem a celý plech otočte. Odstraňte spodní silikon nebo pečící papír.
2.Ušlehejte pařížský krém do pěkné husté konzistence.
3.Rozprostřete pařížský krém po celé šířce korpusu.
4.Položte 2 až 3 banány do řady.
5.Zarolujte.
6.Před podáváním posypte kakaem nebo ozdobte dle fantazie.

My50+ 2/2020