Quinoa – potravina pro štíhlou postavu

Quinoa – tato rostlina patří k potravinám s nejvyšším obsahem živin na světě. Už 6000 let se pěstuje především v oblasti And. Inkové ji nazývali „matkou všeho obilí“, i když quinoa se k obilovinám neřadí. Je příbuzná spíše se špenátem a červenou řepou. V původních zemích jako Bolívie, Ekvádor a Peru se využívají nejen semena rostliny, ale také listy, ze kterých se připravuje salát.

quinoa na dřevěné lžíci, detail

Proteinová bomba pro dobrou náladu

Co se bílkovin týče, jako jedna z mála rostlin obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje s potravou přijímat, a které najdeme nejčastěji v mase a živočišných produktech. Ale je lépe stravitelná a obsahuje mnohem méně tuku než většina druhů mas. Co se bílkovin týče, je dobrou alternativou nejen pro vegetariány. Navíc, zrno se může chlubit ještě celou řadu minerálů a B – vitaminů, takže tělo tak získá ještě lepší možnost dodaný protein zhodnotit.

Vysoký obsah hořčíku v quinoa semenech uvolňuje svaly, snižuje krevní tlak, mírný stres a zlepšuje spánek. Tryptofan, jedna esenciálních aminokyselin, se stará o právě dobrý spánek a navíc zlepšuje náladu, protože podporuje tvorbu serotoninu, hormonů dobré nálady. Mnohé nenasycené mastné kyseliny jsou dobré pro hladinu cholesterolu, krevní oběh a srdce. Nízký glykemický index této super potraviny způsobuje, že krevní cukr po jídle jen pomalu stoupá.

Quinoa udržuje štíhlou postavu. K tomu přispívají i mnohé balastní látky, které dobře nasytí a udržují zažívání v pohybu. Dalším bonusem je to, quinoa se řadí k bezlepkovým potravinám. Takže ji bez obav mohou jíst i lidé trpící celiakií.

Quinoa v kuchyni

Semena quinoi se vyskytují ve třech variantách. Klasická varianta je žlutá. Dále je potom varianta červená, která chutná trochu víc ořechově. Nejtvrdší je quinoa černá. Všechny 3 druhy se mohou vařit, mlít na mouku nebo zpracovat jako popcorn. Při pokojové teplotě uchovávaná bez přístupu vzduchu vydrží quinoa až jeden rok.

Její příprava je jednoduchá. Připravuje se jako rýže – tedy nechat vařit asi 20 min. s dvojnásobným množství vody. Měla by být vzdušná lehká, ale ještě trochu křupavá. Obzvlášť ořechově chutnají zrna když jsou před vařením lehce osmažená. Můžete je pak nasypat na saláty nebo na ranní kaši.

salát z quinoi

Důležité

Před zpracováním zrníčka quinoi nechte asi 5 min. namočená ve vodě. Potom je důkladně propláchněte čerstvou vodou. Tak zmizí hořké saponiny, které by jinak mohly požitek z jídla pokazit.


Semínka můžete nechat naklíčit

Můžete taky nechat semena naklíčit. Hotové výhonky využijete třeba do salátů. Doba klíčení je u většiny semen 3 až 5 dnů. Semena quinoi to stihnou už po dvou dnech. Postup je jednoduchý:


Dobře opláchneme asi jeden šálek semen a přitom opatrně odstraníme všechna poškozená.– Semena dáme do prázdné, horkou vodou vymyté, zavařovací sklenice a přidáme asi dvojnásobné množství studené vody. – Upevníme na sklenici tenkou látku jako pokličku a necháme namočené přes noc. – Ráno vodu přes látku přecedíme, semena důkladně propláchneme v čerstvé vodě, slijeme a obrácenou sklenici postavíme tak, aby mohla voda odtékat na teplé místo bez přímého slunečního světla. Dvakrát denně proplachujeme, dokud semínka nezačnou klíčit. Dobře uzavřené nádobě se dají uchovat v lednici nejvýše 3 dny.

salát na talíři, sklenice džusu a quinoa

About The Author

You May Also Like

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *