VČELY A JEJICH ZLATO Z ÚLU

Při pohledu na rozkvetlou louku nejedno srdce zaplesá. Kocháme se barvami, různorodostí květů, poletujícími motýly… Pokud se na ni vydají nejen naše pohledy, ale i naše kroky (a není to zrovna louka horská,
s nízkou květenou), většinou nás přímý kontakt z okouzlení rychle probere; tráva štípe, semínka padají do bot a dřou, kobylky skáčou téměř až na nos. Ostatní „havěť“ je natolik překvapená naší invazí, že zmateně poletuje
a naráží do nás. A my máme té drobotině za zlé, že nám znepříjemňuje naši romantickou chvilku s přírodou. Včely nevyjímaje.

Ani si neuvědomujeme, jak jsou vlastně pro život na zemi nepostradatelní. Jsou klíčovým druhem v ekosystému a díky nim se většina rostlin může rozmnožovat, plodit a zachovat si svoji rozmanitost (a tím
i naše louka svoji dechberoucí krásu). Ve volné přírodě je na jejich každodenní práci – opylení – závislých 25% všech ptáků a savců.

Proč včely mizí?

V zemích s velkými agroplochami (např. USA), kde je výtěžnost zemědělské komodity prioritní hodnotou, je včelí práce lukrativně zobchodována. Prodej medu není kvůli nízkým dovozovým cenám pro včelaře zajímavý. Většinu peněz získávají z převozu a pronájmu včelstva na dobu opylení do míst, kde jich je zapotřebí, např. do kalifornských mandlových sadů, největších světových producentů mandlí. Velkým problémem se v posledních letech stává vysoká míra úmrtnosti včelstev. Hlavními důvody jsou nemoci, paraziti, mizející příroda a používání pesticidů. Úmrtnost jde až do  extrémně vysokých čísel, v některých státech je to až 70%,  u nás odhadem včelařů až 50%. Tento problém se stává celosvětovou hrozbou, neboť v případě vyhynutí tak důležitého opylovače, jako je včela, by lidstvo mohlo čelit hladomoru.

A podíváme-li se na důležitost jednoho konkrétního hmyzího druhu – včel, na nichž podle The Science Times závisí 70% světového zemědělství, pak můžeme bez nadsázky říct, že zůstávají základním kamenem života. Tuto nejdůležitější roli neprávem zastiňuje obliba jejich nejproslulejšího „vedlejšího produktu“ či „přidané hodnoty“ – medu

Stejně tak, jako mnohé jiné dary přírody, i med znali a využívali lidé před více než 5000 lety. Podle vyobrazení jeskynních kreseb údajně ještě o 8 tis. let dříve! To už je dostatečně dlouhá doba na prověření jeho účinků na zdraví člověka. A vězte, že med má tolik zdravotně prospěšných účinků na lidský organismus, že jeho využití, jako sladidlo, je až na konci žebříčku výčtu všech jeho  pozitivních vlastností. 


Lehké pokrmy nás mohou v létě příjemně  překvapit nejen svojí barevností a chutí, ale také  pozitivním vlivem na naše zdraví a celkovou  kondici. Pomohou udržet štíhlou postavu a  zároveň dodají spoustu energie a elánu do různých  letních aktivit.


Med jako SUPERPOTRAVINA

Med můžeme s jistotou řadit mezi superpotraviny. Obsahuje nejméně 181 dosud poznaných sloučenin, jako aminokyseliny, enzymy, minerální látky, vitamíny, éterické oleje nebo rostlinné hormony. Hlavním nositelem zdravotních účinků jsou však antioxidanty .Tmavší druhy medu jich obsahují více. Pomáhají významně zpomalit příznaky stárnutí, ale především jsou silným pomocníkem v boji proti nemocem. Jejich výčet by vydal na několik stran a jak se praví ve známém rčení: Sklenice medu – půl lékárny doma.

Z knihy SuperFoods HeathStyle, aut.Steven G. Pratt

Víte že….

  • Na jedné lžičce medu pracovalo celý svůj život (trvající pouhé 1-2 měsíce) 12 včel
  • U tzv. květového medu sbírají včelky létavky sladký nektar okolních květů, zatímco u medovicového medu sbírají tzv. medovici, což je produkt trávení hmyzu (např. mšic a červců) vyskytujícího se na listí a jehličí stromů?
  • Některé druhy jihoamerických včel nemají žihadlo?
  • V České republice máme celosvětově největší počet včelařů vzhledem k rozloze? V posledních letech se jejich počet pohybuje přes 55 tisíc.
  • Jako gurmánská delikatesa se začínají servírovat larvy včel s kokosovým krémem?
  • Celý článek si můžete přečíst v čísle 3/2020 My50+

Systém fungující ve včelím společenství má přísný řád a pravidla. Každá včela má své přesně určené místo a náplň práce. Krásně zpracované video namluvené Pavlem Liškou stojí za shlédnutí. 


About The Author

You May Also Like